Gielen 75 jaar

29 december 2015

EEN MIJLPAAL EN EEN NIEUW GEZICHT | 

75 jaar geleden startte Marinus Vogels achter zijn kantoorboekhandel en speelgoedwinkel aan het Hof 4 in Bergeijk een drukkerij. Op Hof 4 is heden ten dage de Blokker gevestigd. De druktechniek was in die tijd hoogdruk. Loden of houten letters die per stuk en met de hand gerangschikt werden tot één geheel. Eenvoudig gezegd was de hoogdruk techniek een soort stempelen: door druk (kracht) een afdruk maken van ingeïnkte letters.

Jan Gielen – de zoon van kleermaker Fried Gielen even verderop in de straat – studeerde aan de Grafische School en ging na een werkgever in Eindhoven uiteindelijk werken bij de plaatselijke drukkerij. Hij kreeg verkering met dochter Annie. Ze trouwden en namen de drukkerij van Marinus Vogels over. Zo werd Drukkerij J.A. Gielen op de kaart gezet. Jan Gielen bewerkstelligde de omschakeling van hoogdruk naar offset techniek. Hij nam het 2-wekelijks advertentieblad De Eyckelbergh van Sjef van Woerkum over en maakte er een redactioneel weekblad van.

In de tijd dat de eerste computers als Commodore en IBM op de markt kwamen – eind zeventiger jaren – stapte zoon Frits in het bedrijf. Door inzet van automatisering en communicatie groeide het bedrijf in de jaren daarna flink uit. Drukkerij J.A. Gielen werd Drukkerij Gielen. Met de juiste inzet van nieuwe digitale technieken, logistieke processen en internet heeft Gielen een stevige basis in de Brabantse Kempen. En ook daarbuiten heeft zij een belangrijke klantenkring. Gielen Druk Print Webmedia dekte de lading beter en werd de nieuwe naam van het bedrijf. Vanaf 2012 is Henk Wouters mede-aandeelhouder en vormt hij samen met Frits Gielen de directie.

Het 75-jarig bestaan willen we op een gepaste en ingetogen wijze vieren. Wij zien het als een schouderklop voor het werk wat verzet is door fijne en enthousiaste medewerkers die met recht een hechte groep genoemd mogen worden.

Het jubileumjaar wordt ingezet met de introductie van een nieuwe website en een aangepast logo wat in 2016 onze communicatie zal sieren.